Vergoedingen Zorgzaam Ruime Keuze
Korte vergoeding
Vergoeding voor incontinentiemateriaal (afhankelijk van het materiaal dat nodig is)
Goed om te weten:
U betaalt eigen risico vanaf 18 jaar
U betaalt geen eigen bijdrage
Uitgebreide vergoeding
Vaststellen of incontinentiemateriaal voor u de juiste oplossing biedt
U doorloopt een aantal stappen voordat zeker is dat incontinentiematerialen de juiste oplossing zijn voor uw klachten. Daarom krijgt u de vergoeding niet direct vanaf de eerste klachten, maar vanaf
- 2 maanden bij urineverlies of
- 2 weken bij het verlies van ontlasting
U kunt een vergoeding krijgen als:
- U al eerder behandeld bent voor incontinentieklachten (bijvoorbeeld met stepped care, bekkenbodemtherapie, bezoek aan de pipo-poli of de diagnosetool van Incocure) en deze behandelingen de klachten niet hebben verminderd of opgelost. En u door de incontinentieklachten permanent incontinentiemateriaal moet gebruiken.
- U voor de (beschermende/wasbare) onderleggers een bijzondere individuele zorgaanvraag heeft. U bespreekt dit met uw zorgverlener.
Dit krijgt u vergoed
De hoeveelheid incontentiemateriaal die u krijgt hangt af van de mate van uw urine- en/of ontlastingsverlies. En wat past bij uw incontinentieprofiel.
Afgestemd op uw situatie
U bekijkt samen met uw leverancier welk materiaal voor u het beste is. Hiervoor heeft u een intakegesprek van ongeveer 20 minuten. U bespreekt samen het merk, de soort en de hoeveelheid incontinentiemateriaal. Wilt u iets aangepast hebben? Of heeft u meer of minder materiaal nodig? Dan kunt u dit altijd bespreken met uw leverancier.
Incontinentiemateriaal voor kinderen van 3 en 4 jaar
Voor kinderen van 3 en 4 jaar is vergoeding van incontinentiemateriaal alleen in bepaalde gevallen mogelijk. Het moet dan gaan om een vorm van incontinentie die niet bij deze leeftijd hoort (niet-fysiologische incontinentie).
Geen vergoeding voor
- Incontinentiemateriaal voor kinderen jonger dan 3 jaar
- Incontinentiemateriaal als er alleen sprake is van nachtelijk bedplassen (enuresis nocturna)
- Kleding (behalve netbroekjes)
- Schoonmaak- en geurmiddelen
- Huidbeschermende middelen
Spreek leveringsmoment met leverancier af
U spreekt zelf met uw leverancier af voor welke periode u het materiaal geleverd krijgt. Bijvoorbeeld 1 keer per 3 maanden.
Uw leverancier brengt de kosten maandelijks bij ons in rekening
De leverancier declareert de kosten per maand. Dit doet hij op basis van een dagprijsvergoeding. De hoogte van deze dagprijsvergoeding is afhankelijk van uw profiel.
Voorbeeld: u krijgt op 1 december uw materiaal voor 3 maanden geleverd. Dan declareert uw leverancier dit als volgt bij ons:
- In december voor 1 maand
- In januari (nieuwe jaar) voor 1 maand
- In februari (nieuwe jaar) voor 1 maand
Houd er rekening mee dat u ieder jaar eigen risico betaalt. Het kan dus zijn dat u in het begin van het jaar een zorgkostenfactuur ontvangt. Dit zijn de kosten van het eigen risico van deze stomakosten.
Zelf kosten declareren bij een zorgverlener zonder contract
Hebben wij geen contract met uw leverancier voor hulpmiddelen? Stuur dan zelf de rekening naar ons op. Uw leverancier kan dit niet voor u doen. U betaalt zelf de rekening aan de leverancier.
Heeft u het materiaal niet meer nodig
Geef dit dan op tijd door aan uw leverancier. Zij kunnen de levering stopzetten. Uw leverancier kan u hierover informeren.
Overstappen naar andere zorgverlener
U mag niet bij 2 zorgverleners tegelijk terecht. Wilt u overstappen?
- Dan informeert u uw huidige zorgverlener.
- En meldt u zich af vanaf wanneer u overstapt.
- Dit kan meestal niet meteen. Omdat de zorgverlener nog voor een bepaalde periode mag declareren (bijvoorbeeld vanwege het aantal geleverde materiaal).
- Meldt u zich niet af? Dan worden declaraties afgewezen. En zou de zorgverlener de rekening rechtstreeks naar u kunnen én mogen versturen.
Hier kunt u terecht
Levering aan huis of ophalen in de buurt
De leveranciers met contract kunnen het incontinentiemateriaal bij u thuis afleveren. Maar u kunt ook afspreken dat u het materiaal bij u in de buurt ophaalt. De meeste leveranciers werken met een landelijk netwerk van afhaalpunten, zoals apotheken.
Verwijzing nodig
Ja, van de huisarts, medisch specialist, verpleegkundig specialist, physician assistant of gespecialiseerde verpleegkundige.