Declaratie indienen

Heeft u een factuur die u bij ons wilt declareren? Dat kan eenvoudig en veilig online via Mijn Zorgzaam of de Zorgzaam app. Binnen 4 werkdagen staat het bedrag dat wij vergoeden op uw rekening.

Waar moet mijn declaratie aan voldoen?

Wij kunnen uw declaratie alleen verwerken als de volgende informatie op de nota staat:

 • Factuurnummer en factuurdatum
 • naam, adres en geboortedatum van verzekerde
 • soort behandeling (inclusief Een prestatiecode is een korte omschrijving van uw behandeling. Die vindt u terug op de rekening.)
 • het bedrag per behandeling
 • de datum van de behandeling
 • naam en adres van de zorgverlener en praktijk

Vervoerskosten declareren

Wil je je reiskosten voor zittend ziekenvervoer declareren? Dan heb je vooraf toestemming van ons nodig.
Stuur onderstaand formulier altijd mee bij je declaratie.
Declaratieformulier vervoerskosten en logeerkosten

Declareren buitenland

Wil je een buitenlandse factuur declareren? Dat kan! Check van tevoren even of je alle informatie hebt voor de declaratie. Je krijgt binnen 10 werkdagen reactie.

Per post declareren

Lukt het niet om uw factuur digitaal te versturen? Dan kunt u natuurlijk ook per post declareren. Het duurt dan alleen 10 werkdagen voordat het bedrag op uw rekening staat. 
Stuur de originele nota naar onderstaand adres:

Zorgverzekeraar VGZ
Postbus 25030
5600 RS Eindhoven

Speciale situaties

Declareren voor iemand die niet op de polis staat

Helpt u een verzekerde die niet op uw polis staat met declareren? U kunt de factuur per post declareren. Het adres staat in het blok hierboven vermeld.  

PGB declareren

Heeft u een persoonsgebonden budget (PGB) voor verpleging en/of verzorging? Dan kunt u de gemaakte kosten achteraf declareren.

Veelgestelde vragen over declareren

 • Nee, de originele factuur is voldoende om te declareren. Maar let op: in speciale gevallen heb je wel een declaratieformulier nodig. Bijvoorbeeld als je vervoerskosten declareert. Of als je zorgkosten gemaakt in het buitenland per post declareert.
 • In de Zorgzaam Zorg app gaat dit het snelste. Maak een foto van de nota of upload een pdf.

  Gebruikt u liever een computer of laptop? Log dan in met uw DigiD en declareer via Mijn Zorgzaam.

  Declareren per post kan uiteraard ook. Het uitbetalen duurt dan wel wat langer.

 • Haasten is niet nodig: u kunt facturen tot 3 jaar na het begin van de behandeling indienen.

 • Wij accepteren alleen facturen die zijn geschreven in het Nederlands, Duits, Engels, Frans of Spaans. Wij kunnen u vragen om een nota te laten vertalen door een beëdigd vertaler. De vertaalkosten moet u zelf betalen.

  Bekijk hoe u een buitenlandse nota declareert. Dan komt het zeker goed.

 • Heeft u uw declaratie via de Zorgzaam Zorg app of Mijn Zorgzaam ingediend? Dan krijgt u bij Nederlandse kosten binnen 4 werkdagen bericht van ons. Heeft u uw declaratie per post ingediend? Of buitenlandse zorgkosten gedeclareerd? Dan duurt het 10 werkdagen. U ontvangt altijd een bericht.

 • Heeft u uw declaratie via de Zorgzaam Zorg app of Mijn Zorgzaam ingediend? Dan ontvangt u bij Nederlandse kosten het bedrag dat wij vergoeden binnen 4 werkdagen op uw rekening. Heeft u uw declaratie per post ingediend? Of buitenlandse kosten gedeclareerd? Dan duurt het iets langer: 10 werkdagen.

 • Heeft u een ongeluk gehad? Of bent u slachtoffer van mishandeling of een medische fout? Dan heeft u mogelijk schade geleden. Heel vervelend, zeker als het niet uw eigen schuld is. Wij proberen de schade te verhalen op de aansprakelijke tegenpartij. Hierdoor krijgt u mogelijk (een deel) van uw eigen risico terug. Lees meer over het verhalen van schade.

 • Ziet u iets vreemds in uw zorgkosten in Mijn Zorgzaam? Bijvoorbeeld een declaratie voor een behandeling die u niet heeft gehad? Laat het ons weten. Dan zoeken we het graag samen met u uit.

  Bij onjuiste declaraties is in de meeste gevallen sprake van fouten. Als toch blijkt dat een zorgverlener met opzet te veel heeft gedeclareerd, dan doen wij daarvan altijd aangifte. Bekijk voor meer informatie ons fraudebeleid. Zo zorgen we samen voor goede en betaalbare zorg.