Declaratie indienen

Heeft u een factuur die u bij ons wilt declareren? Dat kan eenvoudig en veilig online via Mijn Zorgzaam of de Zorgzaam app. Binnen 4 werkdagen staat het bedrag dat wij vergoeden op uw rekening.

Log in en declareer uw factuur

Volg de status van uw declaratie

Bekijk uw ingediende declaraties. Ingediende en verwerkte declaraties vindt u in Mijn Zorgzaam onder het kopje 'Mijn zorgverbruik'. Of in de Zorgzaam app onder 'Declaratieoverzicht'.

Declareren voor iemand die niet op de polis staat

Helpt u een verzekerde die niet op uw polis staat met declareren? U kunt de factuur per post declareren.

PGB declareren

Heeft u een persoonsgebonden budget (PGB) voor verpleging en/of verzorging? Dan kunt u de gemaakte kosten achteraf declareren.

Waar moet mijn declaratie aan voldoen?

Wij kunnen uw declaratie alleen verwerken als de volgende informatie op de nota staat:

 • naam, adres en geboortedatum van verzekerde
 • soort behandeling (inclusief Een prestatiecode is een korte omschrijving van uw behandeling. Die vindt u terug op de rekening.)
 • het bedrag per behandeling
 • de datum van de behandeling
 • naam en adres van de zorgverlener en praktijk
 • uniek factuurnummer
 • factuurdatum

Per post declareren

Declareert u liever via de post? U ontvangt het bedrag dat wij vergoeden binnen 10 werkdagen op uw rekening. Het postadres is:

Zorgzaam
Postbus 25030
5600 RS Eindhoven

Bij facturen van Nederlandse zorgverleners hoeft u geen declaratieformulier meer mee te sturen. De originele factuur is voldoende. Controleer wel of alle noodzakelijke informatie op de factuur zelf staat (zie het informatieblok hierboven).

Wilt u vervoerskosten of zorgkosten in het buitenland declareren? Vul dan wel het declaratieformulier in en voeg uw originele factuur toe.

Veelgestelde vragen over declareren

 • In de Zorgzaam Zorg app gaat dit het snelste. Maak een foto van de nota of upload een pdf.

  Gebruikt u liever een computer of laptop? Log dan in met uw DigiD en declareer via Mijn Zorgzaam.

  Declareren per post kan uiteraard ook. Het uitbetalen duurt dan wel wat langer.

 • Haasten is niet nodig: u kunt facturen tot 3 jaar na het begin van de behandeling indienen.

 • Wij accepteren alleen facturen die zijn geschreven in het Nederlands, Duits, Engels, Frans of Spaans. Wij kunnen u vragen om een nota te laten vertalen door een beëdigd vertaler. De vertaalkosten moet u zelf betalen.

  Bekijk hoe u een buitenlandse nota declareert. Dan komt het zeker goed.

 • Heeft u uw declaratie via de Zorgzaam Zorg app of Mijn Zorgzaam ingediend? Dan krijgt u bij Nederlandse kosten binnen 4 werkdagen bericht van ons. Heeft u uw declaratie per post ingediend? Of buitenlandse zorgkosten gedeclareerd? Dan duurt het 10 werkdagen. U ontvangt altijd een bericht.

 • Heeft u uw declaratie via de Zorgzaam Zorg app of Mijn Zorgzaam ingediend? Dan ontvangt u bij Nederlandse kosten het bedrag dat wij vergoeden binnen 4 werkdagen op uw rekening. Heeft u uw declaratie per post ingediend? Of buitenlandse kosten gedeclareerd? Dan duurt het iets langer: 10 werkdagen.

 • Heeft u een ongeluk gehad? Of bent u slachtoffer van mishandeling of een medische fout? Dan heeft u mogelijk schade geleden. Heel vervelend, zeker als het niet uw eigen schuld is. Wij proberen de schade te verhalen op de aansprakelijke tegenpartij. Hierdoor krijgt u mogelijk (een deel) van uw eigen risico terug. Lees meer over het verhalen van schade.

 • Ziet u iets vreemds in uw zorgkosten in Mijn Zorgzaam? Bijvoorbeeld een declaratie voor een behandeling die u niet heeft gehad? Laat het ons weten. Dan zoeken we het graag samen met u uit.

  Bij onjuiste declaraties is in de meeste gevallen sprake van fouten. Als toch blijkt dat een zorgverlener met opzet te veel heeft gedeclareerd, dan doen wij daarvan altijd aangifte. Bekijk voor meer informatie ons fraudebeleid. Zo zorgen we samen voor goede en betaalbare zorg.

Machtiging vervoer

Wilt u uw reiskosten voor zittend ziekenvervoer declareren? Dan heeft u vooraf toestemming van ons nodig.

Buitenlandse nota

Heeft u zorgkosten in het buitenland gemaakt? Vaak hebben we dan extra informatie nodig. U ontvangt binnen 10 werkdagen reactie.