Alles over de huisarts

Heeft u een gezondheidsklacht en komt u er zelf niet uit? Dan gaat u meestal eerst naar de huisarts. Uw huisarts kan bijna altijd helpen. En u betaalt voor zorg bij de huisarts meestal niets. Ook geen eigen risico.

Waar wilt u meer over weten?

Hoe werkt het bij de huisarts?

Huisarts, huisartsenpost, spoedeisende hulp

 • Bel altijd eerst uw huisarts.
 • Huisarts dicht? En heeft het spoed? Bel de huisartsenpost.
 • Levensbedreigend? Bel 112 of ga naar de spoedeisende hulp.

Wie doet wat in de praktijk?

In een huisartsenpraktijk werken huisartsen, assistentes en praktijkondersteuners. U kunt er terecht met al uw gezondheidsvragen. En steeds vaker ook voor kleine chirurgische ingrepen. 

Waarvoor heb ik een verwijzing nodig?

Soms heeft u voor zorg een verwijsbrief (verwijzing) nodig. Dat wil zeggen dat u deze zorg alleen vergoed krijgt als u eerst naar de huisarts bent geweest. Maar voor welke zorg heeft u dit nodig?

Hoe vind ik een huisarts?

We helpen u graag bij het vinden van een nieuwe huisarts. 

Wat is uw situatie?

 • Ik zoek een huisarts in mijn nieuwe woonplaats
 • Ik kan geen huisarts vinden
 • Ik heb geen huisarts en heb zorg nodig
 • Ik ben het niet eens met mijn huisarts

 • Ik zoek een huisarts in mijn nieuwe woonplaats

  Bent u verhuisd of gaat u verhuizen? Dan vindt u huisartsen bij u in de buurt in onze Zorgzoeker. Op de website van de huisarts ziet u of deze nieuwe patiënten aanneemt. Staat dat niet op de website? Bel dan de praktijk. 

  Ik kan geen huisarts vinden

  In sommige regio's zijn er te weinig huisartsen. Dan is het wel eens lastig een nieuwe huisarts te vinden. Maar we helpen u graag. Geef online aan ons door dat u een huisarts zoekt via Contact met een zorgadviseur. Wij nemen dan contact met u op. 

  Ik heb geen huisarts en heb zorg nodig

  Dan kunt u als 'passant' terecht bij een andere huisarts. U schrijft zich dan niet in bij de praktijk. Maar u kunt terecht als uw klachten dringend zijn. De huisarts weet dan verder niets van uw medisch dossier.

   
  Wat betaal ik voor huisartsenzorg?

  Meestal niets, want wij vergoeden de rekening. Soms betaalt u eigen risico. Bijvoorbeeld voor laboratoriumonderzoek na bloedprikken bij de huisarts.

  Wat kan ik zelf doen met mijn gezondheidsklacht?

  Buikpijn, slecht slapen of een insectenbeet? Niet fijn. Gelukkig is betrouwbaar advies dichtbij. Op onze website vindt u handige, onafhankelijke info van de Nederlandse artsen van Thuisarts.nl.