Wat betaal ik zelf?

Naast uw premie betaalt u soms ook meer. Gaat u naar een zorgverlener? Dan kan het zijn dat u een deel van de rekening zelf betaalt.

Redenen waarom sommige zorgkosten zelf betaalt:

Zorg niet verzekerd

U krijgt niet automatisch voor alle behandelingen een vergoeding, bijvoorbeeld orthodontie. Het kan dat uw verzekeringspakket uw behandeling niet dekt.

Eigen risico

De eerste € 385 van de zorgkosten uit de basisverzekering vallen onder uw eigen risico. Met vrijwillig eigen risico kunt u dit bedrag verhogen.

Eigen bijdrage

Voor sommige zorg, medicijnen en hulpmiddelen geldt een eigen bijdrage.

Geen contract

U kunt altijd zelf kiezen naar welke zorgverlener u gaat. Als uw zorgverlener geen contract met ons heeft, betaalt u soms een deel zelf.

Maximale vergoeding

Voor sommige zorgsoorten, zoals alternatieve zorg, heeft u ieder jaar een budget. Als dit budget op is, betaalt u de rest van de kosten zelf. Dit budget kan ook een maximum aantal behandelingen zijn, zoals voor fysiotherapie. Of een maximum bedrag per behandeling.

Onredelijk hoge rekening

U kunt altijd zelf kiezen naar welke zorgverlener u gaat. Maar het kan voor uw vergoeding uitmaken of uw zorgverlener een contract met ons heeft. Sommige zorgverleners zonder contract sturen een onredelijk hoge rekening. Wij mogen zo’n rekening van de overheid niet helemaal vergoeden. U krijgt van ons maximaal het marktconform tarief vergoed. De rest betaalt u zelf.

Kosten worden met elkaar verrekend

Staat er een rekening open? Of krijgt u van ons een vergoeding? Dan krijgt u van ons een zorgkostenfactuur. Op de zorgkostenfactuur kunnen nota’s staan van meerdere zorgverleners. Wij verrekenen deze bedragen met elkaar. Het kan dus zijn dat u minder geld terugkrijgt omdat uw declaratie verrekend is met een andere zorgnota.

Voorbeeld

Roel heeft zijn pols gebroken. Het ziekenhuis declareert de zorgnota van € 4.000. Roel betaalt € 385 eigen risico. Zorgzaam betaalt € 3.615.

Roel had al een tijd last van hoofdpijn en gaat hiervoor naar een homeopaat. Roel schiet zelf de kosten voor en declareert daarna zijn zorgnota. Behandelkosten: € 75. Zorgzaam vergoedt € 40.

Roel krijgt een zorgkostenfactuur met daarop beide zorgnota’s. Roel moet € 345 betalen (€ 385 eigen risico - € 40 vergoeding alternatieve zorg = € 345).

Het te betalen eigen risico en de voorgeschoten zorgnota worden met elkaar verrekend op één factuur

Veelgestelde vragen

 • Voor de meeste zorg geldt het eigen risico van het jaar waarin uw behandeling plaatsvindt. U betaalt per behandeling. Als u in 2021 een behandeling heeft, betaalt u het eigen risico van 2021.

  Voor ziekenhuiszorg werkt dat anders. Ziekenhuizen rekenen nooit losse behandelingen af. Zij verzamelen meerdere behandelingen in een pakketje. Zo’n pakketje heet een Diagnose Behandel Combinatie (DBC). Een DBC eindigt als uw behandeling klaar is of na maximaal 120 dagen. Dit aantal is door de NZa bepaald. Gaat uw behandeling na deze periode nog verder? Dan start er een vervolg-DBC. U kunt bij uw zorgverlener navragen wanneer een vervolg-DBC wordt gestart.

  Voorbeeld 1
  In november 2020 bezocht u een medisch specialist. Op dat moment start de DBC. In januari 2021 wordt u geopereerd. U betaalt alleen over 2020 eigen risico, omdat de DBC nog doorloopt in 2021.

  Voorbeeld 2
  In november 2020 onderging u een operatie. In juli moet u terug naar het ziekenhuis voor een nacontrole. Uw specialist start een nieuwe DBC. U betaalt eigen risico voor uw operatie in 2020. Voor de nacontrole betaalt u uw eigen risico over 2021.

 • Dit is afhankelijk van 3 dingen:

  1. Hoeveel vrijwillig eigen risico u hebt
  2. Hoeveel eigen risico u dit jaar al gebruikt hebt
  3. De kosten van uw behandeling

  Onze zorgadviseurs kunnen voor u zien hoe duur een bepaalde behandeling is. Wilt u weten wat de stand van uw eigen risico is? Kijk dan in de Zorgzaam Zorg app of in Mijn Zorgzaam.