Uw Zorgzaam zorgverzekering voor 2023 staat voor u klaar. U kreeg de veranderingen al van ons in de bijlage van de mail over uw nieuwe premie. U kunt ze ook op deze pagina bekijken.
Zo vindt u alles makkelijk op 1 plek. Dit zijn dezelfde veranderingen als in de bijlage 'Wijzigingsoverzicht' bij uw mail. Staat er geen verandering bij voor zorg die u nodig heeft? Dan blijft alles zoals u gewend bent.
In het wijzigingsoverzicht ziet u wat er verandert in uw basis- en aanvullende verzekering.
Hieronder vindt u een aantal aanvullende veranderingen voor 2023. Deze waren nog niet bekend bij het maken van het wijzigingsoverzicht.
In het wijzigingsoverzicht heeft u kunnen lezen dat de minister van VWS van plan was om het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) aan te passen. En dat de gevolgen toen nog niet bekend waren.
Nu is duidelijk dat er niets wijzigt in de regels. En dat vergoeding hetzelfde blijft voor 2023. Voor sommige geneesmiddelen geldt wel een wettelijk eigen bijdrage. De maximale eigen bijdrage blijft € 250 per kalenderjaar. U ziet of er een eigen bijdrage geldt en hoe hoog deze is op medicijnkosten.nl.
Vanaf 1 januari 2023 krijgt u geen vergoeding meer voor vitamine D. U kunt vitamine D voor een laag bedrag bij de apotheek, drogist of supermarkt kopen.
Gebruikt u op recept vitamine D in combinatie met calcium of alendroninezuur? Dan moet u dit ook zelf betalen. U kunt ook overstappen op vitamine D. Hiervoor heeft u geen recept nodig.
Moet u tijdelijk een hoge dosis vitamine D gebruiken? U kunt hiervoor alleen terecht bij de apotheek. En u heeft hiervoor een recept nodig van uw (huis)arts. De kosten moet u zelf betalen.
Gebruik vitamine D is belangrijk Het gebruik van vitamine D blijft nodig. Voor de volgende mensen is het zelfs erg belangrijk dat ze vitamine D gebruiken:
Uitzondering Alfacalcidol, calcitriol en dihydrothachysterol worden in 2023 wel vergoed. Deze middelen worden gebruikt voor andere aandoeningen dan een vitamine D-tekort.
De tarieven voor het pgb (persoonsgebonden budget) verpleging en verzorging wijzigen niet. Hieronder vindt u de tarieven voor 2023:
Meer mensen kunnen preventieve voetzorg uit de basisverzekering krijgen. U heeft al recht als u diabetes mellitus type 1 of 2 heeft. Vanaf 1 januari heeft u ook recht als u een andere aandoening heeft of een medische behandeling krijgt met een hoger risico op voetulcera (voetzweren) door:
Heeft u al eerder last gehad van voetzweren of heeft u een amputatie gehad? Of heeft u een inactieve Charcot-voet of het eindstadium nierfalen. Of u heeft door nierdialyse een verhoogd risico op een (nieuwe) voetzweer. Dan kunt u ook preventieve voetzorg krijgen uit de basisverzekering.
De regering bepaalt wat er in basisverzekering zit. En de zorgverzekeraars wat er de aanvullende verzekering zit.
Samen met de regering bekijken we steeds hoe we de zorgverzekering goed en betaalbaar houden. En hoe iedereen er gebruik van kan maken, als het nodig is. Ook in de toekomst. Soms moeten we daarom iets veranderen. Er komen vergoedingen bij of er gaan vergoedingen af. Of we maken iets makkelijker. Zoals het mogelijk maken dat meer zorgverleners verwijzingen kunnen geven.
Wilt u weten wat de vergoedingen in 2023 zijn? Bekijk dan alle vergoedingen.
Natuurlijk kunt u ook in 2023 op ons rekenen.
Alle veranderingen hebben wij ook in de nieuwe voorwaarden gezet.