Verpleging en verzorging met een pgb

Heeft u langdurig verpleging en verzorging nodig? En heeft u specifieke wensen over hoe en door wie? Dan kunt u zelf uw zorg regelen met een persoonsgebonden budget (pgb) vanuit de zorgverzekering.

Zelf zorg regelen met pgb

Met dit budget regelt u zelf door welke zorgverlener(s) u uw thuiszorg laat uitvoeren. Er komt wel wat bij kijken. U bent zelf verantwoordelijk voor betalingen aan zorgverleners. En voor de administratie van uw budget.

Persoonsgebonden budget regelen

Pgb aanvragen

Thuiszorg regelen met een pgb? Dat begint met het aanvragen van een indicatie bij een wijkverpleegkundige.

Pgb declareren

Wilt u de geleverde zorg uit uw persoonsgebonden budget betalen? Dan kunt u deze kosten achteraf bij ons declareren.

Pgb wijzigen

Verandert er iets in uw situatie? Wisselt u bijvoorbeeld van zorgverlener? Laat het ons zo snel mogelijk weten.

Veelgestelde vragen over het persoonsgebonden budget

 • U kunt uw pgb op 2 manieren stopzetten: per post en online.

  Per post

  Stuur ons een brief met:

  • Uw naam en burgerservicenummer (BSN)
  • De datum waarop u uw pgb wilt stopzetten
  • De reden waarom u uw pgb wilt stopzetten
  • Uw handtekening

  Online

  Vul een wijzigingsformulier in en stuur deze (met postzegel) naar:

  Zorgzaam
  Postbus 25150
  5600 RS Eindhoven

  • U houdt zelf de einddatum van uw pgb in de gaten. Hierover krijgt u niet standaard een bericht van uw zorgverzekeraar.
  • Wij adviseren u om 13 weken voor het aflopen van uw huidige indicatie contact op te nemen met een BIG-geregistreerde verpleegkundige niveau 5.
  • U kunt het beste minimaal 6 weken voor uw indicatie verloopt, een nieuw pgb-aanvraagformulier indienen.
 • Is de einddatum van de toegekende indicatie nog niet verlopen? Dan neemt uw nieuwe zorgverzekeraar uw toegekende indicatie over. Het is wel belangrijk om uw pgb-toekenningsbrief naar uw nieuwe zorgverzekeraar te sturen. Pas dan neemt uw nieuwe zorgverzekeraar uw pgb over.

  Houd er rekening mee dat uw nieuwe zorgverzekering andere tarieven kan hanteren. Dit kan van invloed zijn op de hoogte van uw pgb.

 • Gaat een gecontracteerde zorgverlener de volledige zorg leveren? Dan komt u niet in aanmerking voor een pgb. De gecontracteerde thuiszorgorganisatie declareert direct bij ons. U heeft er geen omkijken naar.

 • Ja, u moet zelf met al uw zorgverleners een zorgovereenkomst afsluiten. De volgende stappen zijn belangrijk voor u:

  1. Sluit de overeenkomst voor het leveren van zorg met een niet-gecontracteerde zorgorganisatie (formeel) of familielid of kennis (informeel). U kunt onze voorbeeldovereenkomsten als basis gebruiken:
   - formele zorgverleners
   - informele zorgverleners
  2. Bewaar de gesloten zorgovereenkomst voor uw eigen administratie. In enkele gevallen vragen wij u deze overeenkomst naar ons op te sturen.
  3. Betaal zelf uw zorgverlener
  4. Declareer deze kosten vervolgens bij ons.
 • Dat hangt af van welke zorg u op dit moment krijgt:

  • Krijgt u op dit moment zorg van een informele en formele zorgverlener? En gaat deze zorgverlener mee naar het buitenland? Dan hoeft u dit niet door te geven. 
  • Krijgt u op dit moment zorg van een informele of formele zorgverlener? En wilt u in het buitenland zorg ontvangen van een andere formele zorgverlener? Vul dan het aanvraagformulier verpleging en verzorging buitenland in en stuur dit naar ons op zoals op het formulier staat aangegeven. Let op: u krijgt in het buitenland alleen zorg vergoed die een formele zorgverlener levert.
 • Een pgb aanvragen kan best ingewikkeld zijn. Onze zorgadviseurs denken graag met u mee. Bel ze gerust op telefoonnummer 072-527 76 77. Zij zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 13.00 uur.

Hulp nodig van Per Saldo?

Per Saldo is een landelijke vereniging van mensen met een persoonsgebonden budget (pgb). Zij geven u advies, ondersteuning en komen op voor uw belangen. Kijk voor meer informatie op www.pgb.nl.