Uw zorgverzekering opzeggen

Belangrijk om te weten

Meestal kunt u uw zorgverzekering alleen opzeggen tussen 12 november en 31 december. Uw opzegging moet uiterlijk 31 december bij ons bekend zijn.

Let op: Woont u in Nederland, dan bent u verplicht om vóór 1 februari een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Deze gaat dan alsnog in per 1 januari.

Ik heb al een andere zorgverzekeraar

Kiest u uiterlijk 31 december een andere zorgverzekeraar? Uw nieuwe zorgverzekeraar zegt de zorgverzekering die u nu hebt voor u op. U hoeft zelf niets te doen.

Ik heb nog geen andere zorgverzekeraar

Meestal kunt u uw zorgverzekering alleen opzeggen tussen 12 november en 31 december. Weet u nog niet zeker wat u gaat kiezen? We denken graag met u mee.

Een ander pakket?

 • Zorgzaam Basisverzekering voor  146,95
 • Aanvullende verzekering Zorgzaam Ster 1 voor  5,20

Besparen met een vrijwillig eigen risico?

Heeft u een goede gezondheid? En weinig zorg nodig. Dat is fijn! Dan is een vrijwillig eigen risico misschien iets voor u. U bespaart tot € 15 per maand.

Toch opzeggen?

Wilt u toch opzeggen en hebt u op 31 december nog geen andere zorgverzekeraar? Dan is het nodig dat u zelf opzegt.

Aanvullende verzekering opzeggen

Uw aanvullende verzekering kunt u direct aanpassen in Mijn Zorgzaam. U kunt uw aanvullende verzekering hier ook opzeggen.

Wilt u weten welk pakket het beste bij u past? Bekijk dan de zorgverzekeringen.

Zorgverzekering opzeggen bij overlijden

Is uw naaste in Nederland overleden, bijvoorbeeld uw vader of uw moeder? Dan hoeft u niets te doen. Wij ontvangen vanzelf het overlijdensbericht van de gemeente. Wij beëindigen dan de polis.

Is iemand overleden in het buitenland? Geef dan het overlijden wél aan ons door.

Zorgverzekering en wonen, werken of studeren in het buitenland

Gaat u wonen, werken of studeren in het buitenland? Check dan of u de Zorgzaam zorgverzekering kunt houden. Meer informatie vindt u op bij het CAK.

Wij informeren u ook graag als het gaat om wonen, werken of studeren in het buitenland. En kunt u uw zorgverzekering niet houden? Dan kunt u hier meteen óók opzeggen.

Veelgestelde vragen over opzeggen

 • Dat kan. Hier kunt u de zorgverzekeringen van Zorgzaam vergelijken.

 • Heeft u een nieuwe baan? Dan kunt u per 1 januari overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Het is niet mogelijk om tussentijds over te stappen.

  Lees meer over andere baan, einde dienstverband of pensioen.

 • Bent u de hoofdverzekerde op de polis? Dan kunt u uw zorgverzekering alleen per 1 januari opzeggen. 

  Bent u medeverzekerde? Dan kunt u in het geval van een echtscheiding of uit elkaar gaan het hele jaar door zelf opzeggen.

  We wensen u veel sterkte in deze situatie!

  Meer over scheiden of uit elkaar gaan

 • Ik ga scheiden

  Gaat u scheiden en staat u als medeverzekerde op de polis van uw partner? Dan kunt u alleen zelf uw verzekering opzeggen. En een eigen zorgverzekering bij ons afsluiten. De hoofdverzekerde kan dit niet voor u doen

  Lees meer over scheiden of uit elkaar.

  Ik ga wonen, werken of studeren in het buitenland

  Als u in het buitenland gaat wonen, werken of studeren bent u soms verplicht om in Nederland verzekerd te blijven. Soms kan dat juist niet. Meer informatie vindt u bij het CAK.

  Wij helpen u ook graag verder als het gaat om wonen, werken en studeren in het buitenland.

  Mijn kind wordt 18 jaar

  Wordt uw kind binnenkort 18 jaar? Bijzonder moment! En wil de 18-jarige zelf hoofdverzekerde worden? Dan kunt u als ouder of verzorger de huidige polis beëindigen. Uw kind kan dan zelf een zorgverzekering afsluiten in de maand nadat het 18 wordt. 

  De beste zorgverzekering vanaf 18 jaar

  Wijziging van de verzekeringsvoorwaarden

  Het kan voorkomen dat Zorgzaam de voorwaarden van de zorgverzekering moet wijzigen, of de hoogte van de premie. Dit kan midden in een kalenderjaar gebeuren. Is dit in uw nadeel? Dan mag u uw zorgverzekering opzeggen vanaf de dag dat de wijziging ingaat tot 1 maand na de wijzigingsdatum.

 • Is uw zorgverzekering ná 17 december opgezegd? Dan is de premie van januari al afgeschreven. U krijgt dit bedrag dan rond 8 januari van ons terug.

  Hebben wij uw opzegging pas ná 8 januari van uw nieuwe zorgverzekeraar ontvangen? Dan krijgt u de premie van januari rond 22 januari van ons terug.