Vragen over de zorgpas

U leest hier veelgestelde vragen over de Zorgzaam zorgpas. Bijvoorbeeld waar u deze vindt. En hoe het zit met uw zorgpas in het buitenland.

 • U ontvangt uw zorgpas digitaal na de ingangsdatum van uw zorgverzekering in de Zorgzaam app. Zo heeft u uw pas altijd bij de hand. 

  Lees meer over uw zorgpas in de app

 • Aanvragen van een zorgpas hoeft niet. Uw zorgpas staat automatisch digitaal voor u klaar in de Zorgzaam app. Zo heeft u uw pas altijd bij de hand. Als uw zorgverlener vraagt naar uw zorgpas, kunt u de zorgpas in de app laten zien. Dat is makkelijker en duurzamer dan een plastic zorgpas. Lees meer over uw zorgpas in de app.

  Wilt u toch liever een plastic zorgpas in uw portemonnee? Dan kunt u deze aanvragen via de Zorgzaam app of in Mijn Zorgzaam. U ontvangt uw pas binnen 5 werkdagen gratis thuis. De plastic zorgpas is 5 jaar geldig.

   

 • U vindt de zorgpas van uw medeverzekerden in de Zorgzaam app. Zo heeft u alle zorgpassen altijd bij de hand. Klik in de app op ‘Verzekering’ en dan ‘Zorgpas’. Klik op de pijltjes naast uw naam om de zorgpas van een medeverzekerde te bekijken. Medeverzekerden kunnen de Zorgzaam app ook zelf downloaden voor hun eigen zorgpas. 

  Lees meer over de zorgpas in de app

 • Het is altijd goed om veranderingen snel aan ons door te geven. Heeft de verandering te maken met uw zorgpas? Dan wordt uw digitale zorgpas in de Zorgzaam app vanzelf aangepast. Een nieuw adres hoeft u niet aan ons door te geven. Dit doet de gemeente voor u.
 • Uw zorgpas is geen wettelijk verzekeringsbewijs. Uw polisblad is dat wel. Maar u heeft dit bijna nooit nodig. Op uw polisblad staat welke verzekering u heeft. Deze informatie staat ook in de Zorgzaam app en in Mijn Zorgzaam. In Nederland heeft uw zorgverlener genoeg aan de informatie op uw zorgpas. Hiermee kan uw zorgverlener een declaratie bij ons indienen.

  Heeft u zorg in het buitenland nodig? Dan toont u uw EHIC (European Health Insurance Card) aan de zorgverlener in het buitenland. Deze is geldig in de meeste Europese landen. En in een aantal landen buiten Europa. Bent u in een land waar uw EHIC niet geldig is? Dan heeft u een andere verklaring nodig. Lees meer over de EHIC.

 • Heeft u zorg in het buitenland nodig? Dan gebruikt u uw EHIC (European Health Insurance Card). Deze is geldig in de meeste Europese landen. En in een aantal landen buiten Europa. Lees meer over de EHIC

  Voor landen waar de EHIC niet geldt heeft u een 111-formulier nodig. Voor Cuba, Rusland, Venezuela, Wit-Rusland en Zuid-Afrika heeft u een Verzekeringsverklaring nodig.

 • U vindt uw polisnummer op uw polis in de Zorgzaam app en in Mijn Zorgzaam onder Verzekering.

 • Aanvragen van een nieuwe zorgpas hoeft niet. U heeft uw zorgpas altijd bij u via de Zorgzaam app, bij ‘Zorgverzekering’. Vraagt uw zorgverlener naar uw zorgpas? Dan kunt u uw zorgpas in de app laten zien. Dat is makkelijk voor u. En duurzamer dan een plastic zorgpas. Lees meer over uw zorgpas in de app.