EHIC (Europese zorgpas)

Achterop op de Zorgzaam zorgpas vindt u uw EHIC (Europese zorgpas). Dit zijn gegevens die u nodig heeft bij medische hulp in het buitenland.

Alarmcentrale: uw eerste aanspreekpunt

Heeft u spoedeisende zorg nodig in het buitenland? Of moet u worden opgenomen in het ziekenhuis? Bel dan altijd eerst de Alarmcentrale: +31 40 297 58 20. Wij kunnen u dan verder adviseren.

Informatie ook digitaal in de Zorgzaam Zorg app

U ontvangt niet meer standaard een zorgpas met EHIC thuis. Ook niet als de pas verlopen is. U vindt de informatie die op de EHIC staat ook digitaal in de Zorgzaam Zorg app. Deze digitale versie van uw pas staat na de ingangsdatum van uw zorgverzekering onder het kopje 'Verzekering'.

De EHIC in de app is geen officieel document. Soms vraagt een zorgverlener in het buitenland wel om een officieel bewijs. Neem dan contact op met +31 40 297 58 20. Wij sturen dan een bewijs van verzekering naar de zorgverlener. Zo voorkomt u dat u de kosten zelf mogelijk moet voorschieten.

Liever een plastic zorgpas met EHIC mee op reis? Vraag deze voor vertrek bij ons aan via Mijn Zorgzaam of de Zorgzaam Zorg app. U ontvangt uw pas binnen 5 werkdagen gratis thuis.

Geen spoed of een klein bedrag?

Heeft u wel zorg nodig in het buitenland, maar heeft het geen spoed? Of gaat het om een klein bedrag? Dan kunt u de kosten het beste ter plekke betalen en achteraf bij ons declareren. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan een buitenlandse huisarts of apotheek.

In welke landen gebruikt u de EHIC?

De EHIC is geldig in de meeste Europese landen. Op Zorgwijzer ziet u precies in welke landen de pas geldig is. Met uw EHIC kunt u in de meeste gevallen voorkomen dat u meteen kosten moet voorschieten. Uw buitenlandse zorgverlener declareert dan de kosten rechtstreeks bij ons. Wij laten u vervolgens weten welke kosten u eventueel zelf moet betalen.

Reist u buiten Europa of gaat u voor langere tijd naar het buitenland? Dan kunnen er andere regels gelden. Voor landen waar EHIC niet geldt heeft u een 111-formulier nodig. Voor Cuba, Rusland, Venezuela, Wit-Rusland en Zuid-Afrika heeft u een Verzekeringsverklaring nodig.

Geldigheidsduur EHIC

De geldigheidsduur staat vermeld op uw EHIC, maar de pas is alleen geldig wanneer u ook bent verzekerd bij Zorgzaam. Gebruikt u de pas en bent u niet verzekerd bij Zorgzaam? Dan verhalen we achteraf de kosten op u.

Voorwaarden vergoeding medische zorg buitenland

  • Uw zorgpas is gratis en u kunt deze alleen voor uzelf gebruiken.
  • Tijdens uw verblijf in een Europese lidstaat kunt u een vergoeding krijgen voor medische zorg. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als voor de verzekerden van het betreffende land. Bent u bijvoorbeeld in Duitsland? Dan heeft u recht op dezelfde medische hulp als Duitse verzekerden.
  • Is het doel van uw buitenlandse reis alleen een medische behandeling? Dan is de kaart niet geldig.

EHIC niet geaccepteerd in privéziekenhuizen

Privéziekenhuizen accepteren de EHIC niet. Dit betekent dat u meestal zelf de kosten moet voorschieten. U kunt dan achteraf de nota's bij ons declareren. Privéziekenhuizen vindt u vooral in Griekenland, Spanje, Oostenrijk, Duitsland en Italië.