Zorgtoeslag: hulp bij het betalen van uw zorgverzekering

Zorgtoeslag is geld om u te helpen uw zorgverzekering te betalen. Dit geld krijgt u van de Belastingdienst. Of u hier recht op heeft hangt af van uw inkomen. U krijgt dit niet automatisch. Maar u vraagt deze toeslag zelf aan bij de Belastingdienst. Het is de moeite waard om te controleren of u met uw inkomen zorgtoeslag kunt krijgen!

Zo vraagt u zorgtoeslag aan

 1. Stap 1

  Controleer of u recht heeft op zorgtoeslag via de pagina met voorwaarden van de Belastingdienst

 2. Stap 2

 1. Stap 1

  Controleer of u recht heeft op zorgtoeslag via de pagina met voorwaarden van de Belastingdienst

 2. Stap 2

De 4 meest gehoorde redenen om geen zorgtoeslag aan te vragen

Verzekerden zijn soms voorzichtig met aanvragen van zorgtoeslag. U vraagt deze toeslag aan met een schatting van uw inkomen. Een aantal maanden later volgt de definitieve berekening. Dan bestaat de kans dat u een deel moet terugbetalen, of dat u extra zorgtoeslag krijgt.

Toch hopen we dat u zorgtoeslag aanvraagt. Want geen zorgtoeslag aanvragen is erg zonde. Zeker als u daar wel recht op heeft. Daarom hebben we een aantal handige tips voor u.

 • Dan kunt u hulp vragen. U kunt bellen met de BelastingTelefoon. Of u kunt terecht bij één van deze servicepunten. Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee, zoals een paspoort of identiteitskaart.

 • Achteraf aanvragen

  Bent u bang dat u zorgtoeslag terug moet betalen? Dan kunt u ook zorgtoeslag achteraf aanvragen. Dan krijgt u altijd het juiste bedrag. U kunt tot 1 september zorgtoeslag aanvragen voor vorig jaar.

  Spaarrekening

  U kunt de zorgtoeslag ook apart houden op een spaarrekening. Dan heeft u dat geld altijd nog achter de hand als u een deel moet terugbetalen.

 • Dit klopt niet. Als u een zorgverzekering heeft, heeft u gewoon recht op zorgtoeslag. In uw geval zelfs het maximale bedrag! Vooral aanvragen dus. Heeft u weer inkomen? Laat dit dan zo snel mogelijk weten aan de Belastingdienst.

 • Als uw ouders uw zorgverzekering betalen, krijgen ze niet automatisch zorgtoeslag. U kunt gewoon zelf zorgtoeslag aanvragen. Het inkomen van uw ouders heeft geen invloed op uw zorgtoeslag.

Verandert uw situatie? Geef het zo snel mogelijk door

Verandert uw situatie? Gaat u bijvoorbeeld samenwonen of meer verdienen? Dan heeft dat invloed op de hoogte van uw zorgtoeslag. Daarom is het belangrijk om veranderingen meteen door te geven aan de Belastingdienst.