Wanneer naar huisarts, huisartsenpost of spoedeisende hulp?

In de meeste gevallen kunt u gewoon terecht bij uw huisarts, ook bij spoed. In specifieke gevallen kunt u beter naar de huisartsenpost of spoedeisende hulp.

In de meeste gevallen naar de huisarts

Uw huisarts is breed opgeleid en weet veel van ziektebeelden en klachten. Hij of zij kan daarom goed inschatten of hij of zij u zelf kan helpen, of dat u beter naar een specialist kunt gaan. Bel daarom eerst uw huisarts. Spoed? Dan kan de assistent een spoedafspraak inplannen of de huisarts op visite laten komen.

Voordelen van bezoek aan de huisarts

  • Makkelijk, want altijd dichtbij
  • De huisarts kent u
  • U betaalt geen eigen risico

Avond of weekend: huisartsenpost

Is het avond of weekend? En kan het niet wachten? Dan kunt u terecht bij de huisartsenpost. Het is handig als u eerst even belt. Zo kunt u een onnodig bezoek voorkomen. Wees gerust: als het nodig is, wordt u doorgestuurd naar de spoedeisende hulp.

Levensbedreigende situatie? Bel 112 

Is er een acute levensbedreigende situatie? Bel dan 112. Er komt dan zo snel mogelijk een ambulance. U heeft geen beltegoed nodig om dit nummer te kunnen bellen.

Maakt het iets uit voor uw portemonnee?

Ja, voor zorg op de spoedeisende hulp betaalt u eigen risico. Hierdoor kan een bezoekje aan de spoedeisende hulp u al gauw tientallen tot honderden euro’s kosten. Voor zorg door uw huisarts of de huisartsenpost betaalt u geen eigen risico.