Zorgkosten aftrekbaar bij
de Belastingdienst 

 

Sommige zorgkosten zijn aftrekbaar

Heeft u veel zorgkosten gemaakt het afgelopen jaar? Dan kunt u in sommige gevallen zorgkosten aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting. We vertellen u er graag meer over.

 
Wanneer kunt u zorgkosten aftrekken?

Of u zorgkosten kunt aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting, hangt bijvoorbeeld af van het soort zorgkosten en de hoogte van het bedrag.

Het soort zorgkosten

Kosten voor bepaalde behandelingen, medicijnen, hulpmiddelen of vervoerskosten zijn aftrekbaar. Bijvoorbeeld als ze niet door ons vergoed worden. En niet onder uw eigen risico vallen. Op de website van de Belastingdienst ziet u welke kosten aftrekbaar zijn. En welke voorwaarden er gelden.

De hoogte van het bedrag van de zorgkosten

Of de kosten aftrekbaar zijn is afhankelijk van de hoogte van het bedrag. U kunt alleen het deel van de kosten aftrekken dat uitkomt boven een bepaald bedrag. Dit heet het drempelbedrag. De hoogte van uw drempelbedrag is afhankelijk van uw inkomen.

 

 

Zorgkosten aftrekken? Zo werkt het
 1. Bekijk wat uw drempelbedrag is

  Dan weet u gelijk of u wel of niet in aanmerking komt en uw zorgkosten kan aftrekken. Dat is afhankelijk van uw drempelbedrag. De Belastingdienst legt uit wat uw drempelbedrag is. Heeft u meer zorgkosten betaald? Ga dan verder naar stap 2.
 2. Bekijk welke zorgkosten u kunt aftrekken

  Gebruik hiervoor het overzicht van de Belastingdienst.

 3. Bekijk of u zorgkosten heeft gemaakt die u kunt aftrekken

  Een overzicht van uw zorgkosten vindt u in de Zorgzaam app en Mijn Zorgzaam. Hier selecteert u het jaar waarover u belastingaangifte doet.

  Tip: Ontvangt u rekeningen direct van uw zorgaanbieder? Deze zorgkosten staan niet in het overzicht van de Zorgzaam app en Mijn Zorgzaam, maar zijn misschien wel aftrekbaar. We adviseren u om ook die rekeningen te controleren.

 4. Vul uw belastingaangifte in 

  Als u de aangifte inkomstenbelasting online doet, dan wordt automatisch berekend hoeveel zorgkosten u mag aftrekken.

Goed om uw rekeningen en bankafschriften te bewaren

De Belastingdienst kan u vragen om een bewijs van de zorgkosten te laten zien. Daarom raden we u aan om rekeningen of bankafschriften van de zorgkosten te bewaren.