Vragen over wonen, werken en studeren in het buitenland

Heeft u een vraag over werken, wonen of studeren in het buiteland? Of over overstappen naar Zorgzaam? Hieronder vindt u antwoorden op veelgestelde vragen.

 • Als u weggaat uit Nederland kan dit gevolgen hebben voor uw zorgverzekering. 3 dingen zijn hierin belangrijk:

  1. Hoe lang gaat u weg of op reis?
  2. Waar gaat u naartoe?
  3. Werkt u ook tijdens uw reis? En zo ja; hoe lang?

  Verblijft u korter dan 3 maanden in het buitenland? Dan kunt u uw zorgverzekering vaak houden. Bekijk hoe u bent verzekerd in het buitenland. En of het nodig is een aanvullende zorgverzekering af te sluiten in het buitenland.

  Gaat u langer dan 3 maanden naar het buitenland om te wonen en werken? Helaas is het dan niet mogelijk uw zorgverzekering aan te houden. Zorg dat u uw zorgverzekering in Nederland op tijd hebt opgezegd. Dit doet u zo:
  • Meld uw verhuizing bij Zorgzaam.
  • Wij beëindigen uw huidige zorgverzekering vanaf de datum dat u verhuist.
  • Werkt u nog wel in Nederland? Dan hoeft u uw zorgverzekering niet op te zeggen.
 • Woont u in het buitenland? Dan kunt u soms toch zorgtoeslag krijgen. Bekijk de website van de Belastingdienst voor meer informatie.
 • Verhuist u naar een land waar Nederland een verdrag* mee heeft? Dan heeft u recht op medische zorg in dat land. Uw nieuwe woonland verrekent de zorgkosten met Nederland. Meer informatie hierover leest u op de website van het CAK.

  Verhuist u naar een land waar Nederland geen verdrag mee heeft gesloten en werkt u niet meer in Nederland? Uw Nederlandse zorgverzekering eindigt dan en u bent niet meer verzekerd voor de Wlz (Wet langdurige zorg). Sluit een nieuwe zorgverzekering af in uw nieuwe woonland. Ook heeft u geen recht meer op de Europese zorgpas (EHIC).

  *Verdragslanden zijn de landen waarmee afspraken heeft gemaakt voor medische zorg. Het gaat dan om EU/EER-landen en Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. En een aantal landen buiten de EU/EER.

 • Dit ligt eraan of de gezinsleden meeverhuizen. Als zij in Nederland blijven wonen, blijven ze verzekerd voor medische kosten in Nederland. Verhuizen ze korter dan 1 jaar mee naar het buitenland? Dan kunnen ze gebruikmaken van de EHIC. Let op dat de vergoedingen alleen gelden voor medische zorg die niet kan wachten tot terugkeer in Nederland. Als gezinsleden voor langer dan 1 jaar meeverhuizen, is het vaak nodig een verzekering in het woonland af te sluiten.
 • Verblijft u langer dan 3 maanden in het buitenland? Dan moet u vaak uw Nederlandse zorgverzekering opzeggen.

  Gaat u voor een langere tijd naar het buitenland, bijvoorbeeld voor een wereldreis? Dan ligt het aan de lengte van uw reis of u uw zorgverzekering kunt houden. Bekijk de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.
 • Gaat u op vakantie naar het buitenland? Dan bent u verzekerd voor zorg. Met een Nederlandse zorgverzekering heeft u werelddekking. Dit betekent dat vanuit uw basisverzekering zorgkosten tijdens vakantie in het buitenland (of doorreis) worden vergoed. Overal ter wereld. Sommige kosten worden gedeeltelijk vergoed. Een aanvullende verzekering of reisverzekering kan dan nodig zijn.

  Meer over vergoedingen van zorg in het buitenland leest u hier:


 • Dit is een priv√©verzekering voor de zorg. Soms ook wel een zorgverzekering voor expats genoemd. U kunt dit afsluiten als u (tijdelijk) buiten Nederland woont of reist. Zorgzaam biedt dit niet. Meer informatie hierover leest u op NederlandWereldwijd.
 • Ja. U vindt uw EHIC en die van uw medeverzekerden in de Zorgzaam app.
 • Heeft u (tijdelijk) in het buitenland gewoond en verhuist u naar Nederland? Dan bent u verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Dat regelt u eenvoudig online. Woont u in het buitenland, maar gaat u in Nederland werken? Ook dan heeft u een Nederlandse zorgverzekering nodig. Het is belangrijk dat u dit binnen 4 maanden na de verhuizing in Nederland of binnen 4 maanden na de uitgiftedatum van uw verblijfsvergunning regelt.
 • When you move to the Netherlands, you need to have Dutch health insurance. Do you live abroad, but will you be working in the Netherlands? In that case you also need Dutch health insurance. Read more about our health insurance on our English pages. You can switch the language of our website by clicking on 'English' at the top right corner of your screen.
 • Met een S2 (E112)-formulier kan een zorgverlener binnen de EU/EER de kosten (of een groot gedeelte van de kosten) van uw behandeling rechtstreeks bij Zorgzaam declareren. Hier leest u meer over de machtiging van zorg in het buitenland.
 • Met een S1-formulier (E106) schrijft u u in bij een verzekeraar in het land waar u woont. Zo krijgt u naast de medisch zorg waarop u in Nederland recht heeft, ook medische zorg in uw woonland. U ontvangt het S1-formulier wanneer u u bij IZA heeft aangemeld voor de zorgverzekering. Bent u al verzekerd bij Zorgzaam en verhuist u naar het buitenland en blijft u in Nederland werken of ontvangt u vanuit Nederland een WW of ZW-uitkering? Vraag dan een S1-formulier aan via de klantenservice.